Sekelbos hout (Braaihout) of Eikenhout gebruiken op de BBQ, OFYR, Plancha of Grill

Eikenhout en Sekelbos hout zijn beide populaire keuzes voor barbecues, maar ze verschillen op verschillende manieren, van hun oorsprong tot hun brandeigenschappen en smaakprofielen. Wij bij Ecolighter hebben de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten hout uitgelicht voor u:


Op deze foto maken wij gebruik van sekelbos hout, ookwel; braaihout in het Afrikaans. 1. Oorsprong:
  • Eikenhout: Eikenhout is afkomstig van de eik, een boom die wijdverspreid is in Europa, Noord-Amerika en andere delen van de wereld.
  • Sekelbos hout: Sekelbos hout komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt gewonnen uit de Sekelbos struik, een inheemse plantensoort in de regio.

 2.  Brandeigenschappen:
  • Eikenhout: Eikenhout staat bekend om zijn langzame, gelijkmatige verbranding. Het produceert een consistente warmte en een rokerige smaak die goed samengaat met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.
  • Sekelbos hout: Sekelbos hout staat bekend om zijn snelle ontsteking en intense hitte. Het brandt heet en snel, waardoor het ideaal is voor het snel grillen van vlees en andere gerechten. Vanwege het lage vochtpercentage in deze extreem droge soort, is er ook veel minder rook bij verbranding.

 3.  Smaakprofiel:
  • Eikenhout: Eikenhout geeft een subtiele rokerige smaak af aan gerechten, die goed past bij een breed scala aan ingrediënten. Het voegt een diepte van smaak toe zonder te overheersen.
  • Sekelbos hout: Sekelbos hout heeft een krachtige rokerige smaak die meer uitgesproken kan zijn dan die van eikenhout. Het kan een intense smaak toevoegen aan gegrilde gerechten, vooral vlees.

 4.  Beschikbaarheid:
  • Eikenhout: Eikenhout is over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar in gebieden waar eikenbomen groeien, zoals Europa en Noord-Amerika. Het wordt vaak gebruikt voor barbecue houtskool en rookhout.
  • Sekelbos hout: Sekelbos hout is specifieker voor Zuid-Afrikaanse regio's. Het wordt traditioneel gebruikt als braaihout in Zuid-Afrikaanse keukens. Al heeft het zijn weg naar de Europese markt gevonden. U vindt zeer veel aanbieders hiervan in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland

 Afhankelijk van wat u gaat koken, bakken of braaien gebruiken wij bij Ecolighter ook verschillende houtsoorten. Mede vanwege de toepassing op het moment, de smaak die het uw vlees, vis of groenten geeft of gewoon omdat wij er zin in hebben!

Uiteindelijk blijft een ding zeker ongeacht wat uw voorkeur heeft... U gebruikt Ecolighter om het aan te steken op een veilige, snelle en voordelige manier!